Can’t ask for more than that! 🙌🏼
Our Saudi Arabia trip was a blast 💥 Thank you for a fantastic experience, looking forward to the next one!
Pro Dive Cyprus
Established in 1990, our family-owned and operated scuba diving center has been a home for adventure seekers and ocean enthusiasts.
Simple facts 😅
14/01/2026
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό κακομεταχείρισης θαλάσσιας χελώνας στη Χλώρακα, ενημερώνει το κοινό ότι εκδίδει σε ετήσια βάση, και ιδιαίτερα πριν από την περίοδο ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών, σχετικές οδηγίες και πρωτόκολλο για τη διαχείριση τραυματισμένων ή νεκρών χελωνών.
Το Τμήμα επισημαίνει τη στενή και αγαστή συνεργασία με τις τοπικές αρχές, οι οποίες ανταποκρίνονται με συνέπεια στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Στο πλαίσιο αυτό, και το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας ανταποκρίθηκε άμεσα, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο χειρισμός της θαλάσσιας χελώνας κατά τη συλλογή της, όπως καταγράφεται στο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, είναι απαράδεκτος και καταδικαστέος. Το ΤΑΘΕ εκφράζει την προσδοκία ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.
Με την παρούσα ανακοίνωση υπενθυμίζονται στο κοινό οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, σε περιπτώσεις εντοπισμού τραυματισμένων ή νεκρών θαλάσσιων χελωνών.
Το κοινό όταν εντοπίσει νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα μπορεί να επικοινωνήσει με το ΤΑΘΕ στα σταθερά τηλέφωνα που φαίνονται πιο κάτω εντός Δημοσίου ωραρίου. Σημειώνεται ότι εκτός ωρών γραφείου, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα πιο κάτω υπηρεσιακά τηλέφωνα:
Σταθερό Τηλέφωνο Υπηρεσιακό Τηλέφωνο
(καθημερινές 07:30-15:00) (καθημερινές 16:00 – 20:00)
(Σ/Κ 06:00-20:00)
Λευκωσία 22807853 Ν/Α
Λάρνακα 24304294 / 24422888 99 48 96 45
Αμμόχωστος 23834172 99 48 96 43
Λεμεσός 25306800 / 25306804 99 48 96 51
Πάφος 26 821 680 99 48 96 42
Τραυματισμένες / Άρρωστες Χελώνες:
Οι τραυματισμένες / άρρωστες θαλάσσιες χελώνες μεταφέρονται από προσωπικό του ΤΑΘΕ ή εξουσιοδοτημένους φορείς για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών που λειτουργεί στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) του ΤΑΘΕ στο Μενεού.
Νεκρές Χελώνες:
Αρμοδιότητα για ταφή / συλλογή / αποτέφρωση των νεκρών θαλάσσιων χελωνών έχουν οι σχετικές τοπικές αρχές (Δήμοι / Κοινότητες) οι οποίες και ενημερώνονται είτε από το ΤΑΘΕ ή απευθείας από τους πολίτες ή και άλλους φορείς που εντοπίζουν την νεκρή χελώνα.
Σημειώνεται ότι ένας αριθμός των νεκρών χελωνών συλλέγονται από το ΤΑΘΕ για διεξαγωγή περαιτέρω αναλύσεων όπως διερεύνηση στομαχικού περιεχομένου, αναλύσεις για DNA κλπ.
Συλλογή Πληροφοριών:
Το κοινό, μπορεί να αποστείλει στοιχεία / πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες που εντοπίζει (όπως διαστάσεις καβουκιού, φωτογραφία χελώνας, περιοχή που εντοπίστηκε κλπ), ούτως ώστε να καταγραφεί στη βάση δεδομένων που έχει το ΤΑΘΕ για την παρακολούθηση του πληθυσμού των προστατευόμενων ειδών. Τέτοιες πληροφορίες μπορούν να αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected] / [email protected]), μέσω της εφαρμογής Cy-FIS (https://dfmrapp.com.cy), ή και μέσω Messenger (Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών – Cyprus DFMR).
Υπενθυμίζεται ότι οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο προστατεύονται από το 1971 από τον περί Αλιείας Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς 1990 (Reg. No. 273/90). Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται στο Παράρτημα II του Πρωτόκολλου το οποίο αφορά Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιολογική Ποικιλομορφία της Μεσογείου της Σύμβασης της Βαρκελώνης, το οποίο η Κύπρος επικύρωσε με το Νόμο No. 20(III)/2001. Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδη προτεραιότητας και προστατεύονται και μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), η οποία έχει μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία το 2003, με το Νόμο για την Προστασία και Διαχείριση της Φύσης και της Άγριας Ζωής No. 153(I)/2003. Σύμφωνα με τις πιο πάνω νομοθεσίες, απαγορεύεται μεταξύ άλλων η θανάτωση, η καταδίωξη, η εκ προθέσεως παρενόχληση των ειδών αυτών, καθώς και η σύλληψη, αγορά ή πώληση και η κατοχή θαλάσσιων χελωνών ή και οποιαδήποτε απόπειρα των ενεργειών αυτών.
23/12/2025
Wishing you all Merry Christmas and a Happy New Year 2026!
Our store will be closed on Thursday 25th, Friday 26th of December, Thursday 1st and Friday 2nd of January! Happy Holidays ❤️
BIG NEWS, DIVERS!
After 35 legendary years as Blue Thunder Diving, we’re leveling up.
Meet Pro Dive — same crew, same passion, same iconic logo. Now with a fresh new name that matches our vibe and vision.
The ocean’s calling louder than ever. Let’s dive deeper together.
Welcome to the next chapter. Welcome to Pro Dive.
25/11/2025
🔝 🔝
Limassol, Cyprus - the ultimate guide for divers and non-divers
Limassol, perched on Cyprus’s warm southern coastline, is one of the Mediterranean’s most-versatile ...
🤿 Full story in comments 👇
23/11/2025
🔥🔥🔥
22/11/2025
Thank you for making this happen! DP World
Congratulations to our divers for making this cleanup a success and to everyone involved! 💪🏼
ΑΚΤΗ / AKTI Project and Research Centre
Δήμος Λεμεσού - Limassol Municipality
Πάνω από 200 κιλά σκουπιδιών απομακρύνθηκαν από το Δασούδι Λεμεσού Πέραν των 200 κιλών άχρηστων αντικειμένων απομακρύνθηκαν από την παραλία και τον βυθό της θαλάσσιας περιοχής στο Δασούδι Λεμεσού, στο...
Συνέντευξη με το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών ΑΚΤΗ / AKTI Project and Research Centre σχετικά με την ζωτική σημασία της Ποσειδονιας και την προστασία της👌🏼
08/07/2025
🔥🔥🔥
...guess what BCD was used to film this scene in the third series / episode 6 of Squid Game, the most watched NETFLIX series in the world? 😉😎
Netflix
Click here to claim your Sponsored Listing.
Location
Category
Contact the business
Telephone
Website
Address
Griva Digheni 110 Swepco 4 Shop
Limassol
3101
Opening Hours
| Monday | 09:00 - 13:00 |
| 15:00 - 18:00 | |
| Tuesday | 09:00 - 13:00 |
| 15:00 - 18:00 | |
| Wednesday | 09:00 - 14:00 |
| Thursday | 09:00 - 13:00 |
| 15:00 - 18:00 | |
| Friday | 09:00 - 13:00 |
| 15:00 - 18:00 | |
| Saturday | 09:00 - 14:00 |