13/10/2026
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 13 Οκτωβρίου 2026
Θέμα: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα κατά τη διοργάνωση «Rally With No Name»
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου (ΚΣΑ), ο οποίος προχώρησε στη διεξαγωγή της διοργάνωσης «Rally With No Name» χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και χωρίς την αναγκαία ασφαλιστική κάλυψη. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την πρακτική, ιδιαίτερα όταν διακυβεύεται η ασφάλεια ανθρώπινων ζωών.
Σήμερα, 13 Οκτωβρίου 2026, στην περιοχή Λάνειας, αυτοκίνητο Porsche που συμμετείχε στη διοργάνωση συγκρούστηκε με όχημα ανυποψίαστου πολίτη, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και υλικές ζημιές. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, η δραστηριότητα παρουσιάστηκε ως περιηγητική εκδρομή (Touring), ενώ ο ίδιος ο ΚΣΑ την ανακοίνωσε ως διεθνές Rally με ειδικές διαδρομές.
Ο ΚΣΑ οφείλει να εξηγήσει γιατί προχώρησε στη συγκεκριμένη διοργάνωση χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και ασφαλιστική κάλυψη και γιατί υπήρξε αυτή η ουσιαστική διαφορά στον χαρακτηρισμό της δραστηριότητας.
Η Ομοσπονδία είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τέτοιες πρακτικές. Παρά τις αποφάσεις των αρμόδιων αθλητικών και δικαστικών αρχών και τις συνεχείς επισημάνσεις μας, ο ΚΣΑ εξακολουθεί να προχωρεί σε διοργανώσεις με διαφορετικές ονομασίες και χαρακτηρισμούς, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και ασφάλειας.
Η αλλαγή της ονομασίας μιας διοργάνωσης δεν αναιρεί την πραγματική της φύση ούτε απαλλάσσει τον διοργανωτή από τις υποχρεώσεις του. Ο ΚΣΑ δεν μπορεί να επικαλείται τη διεθνή του ιδιότητα για να παρακάμπτει τις διαδικασίες που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το σημερινό ατύχημα αναδεικνύει με τον πιο ανησυχητικό τρόπο τους κινδύνους για τους οποίους προειδοποιούσαμε. Δεν είναι αποδεκτό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και να εκτίθενται σε κίνδυνο συμμετέχοντες και ανυποψίαστοι πολίτες.
Η Ομοσπονδία καλεί την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν άμεσα, να διερευνήσουν πλήρως το ατύχημα και τις συνθήκες διεξαγωγής της διοργάνωσης, να εξετάσουν τις ευθύνες του ΚΣΑ και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.
Η ασφάλεια των πολιτών δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης ή επιδίωξης επιβολής αθλητικής εξουσίας.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ