28/05/2021
Kita masih berada dalam fasa PKP dan darurat. Elakkan pergi ke tempat orang ramai. Gunakan alternatif yang ada.
Halaman ini bertujuan menyediakan tips menjaga kesihatan diri.
28/05/2021
Kita masih berada dalam fasa PKP dan darurat. Elakkan pergi ke tempat orang ramai. Gunakan alternatif yang ada.
27/05/2021
Jika kita melihat kepada PKP pertama dahulu, rakyat rata-rata bersemangat dan bersama-sama berganding bahu dengan kerajaan bagi membendung penularan C-19 dan kita berjaya melandaikan keluk kes jangkitan.
Namun sejak September tahun lepas ditambah dengan kebenaran merentas negeri serta Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah, kes positif C-19 kian bertambah. Ini membuatkan rakyat mula letih dan berfikir bila pandemik ini akan berakhir.
Sekarang ini, ada mengikut SOP dan ada yang tidak. Mengapa? Ini adalah kerana 'kelesuan pandemik' yang menyebabkan masyarakat leka dan tidak berwaspada. Segala ceruk kampung ada jangkitan komuniti, siapa yang membawanya kalau bukan warga kota yang merentas negeri.
Sikap sesetengah pemimpin masyarakat, influencer berpengaruh yang bersikap acuh tidak acuh terhadap kelesuan yang dialami rakyat mengeruhkan lagi keadaan. Apa susah sangatkah untuk menunjukkan contoh yang baik? Takkan perkara basic seperti tatacara pemakaian facemask masih tidak lepas.
Lihat polis yang menjaga sempadan negeri pun sudah cukup kasihan. Berhujan berpanas dalam pondok kanvas menyaring satu demi satu, mendengar alasan demi alasan
Apakah yang tinggal untuk mengembalikan semangat masyarakat untuk kembali bersemangat melawan pandemik?
26/05/2021
Banyak dah kes kes yang kami terima seperti ini,
✅ Seluruh ahli keluarga positif, tetapi ada seorang yang negatif kerana telah divaksin
✅ Seluruh keluarga dijangkiti, ada beberapa yang kritikal, tetapi yang telah mendapat vaksin hanya ada gejala ringan.
25/05/2021
STAY SAFE
Pecahan kes baharu mengikut negeri, 25 Mei 2021.
21/05/2021
Khasiat Buah Ceri
Cherries are bursting with nutrients that together may help prevent cancer, heart disease, and diabetes. 🍒 https://wb.md/3oCqtVh
17/05/2021
07/05/2021
Raise your hand if you love broccoli! https://wb.md/3t43YJA
06/05/2021
Nanas atau Ananas comosus bukan sahaja lazat, tetapi mengandungi pelbagai nutrien penting yang baik untuk kesihatan. Berikut adalah khasiat nenas dan kandungan zat yang diperoleh dalam 1 cawan nenas (100 g).
05/05/2021
Khasiat buah betik atau Carica papaya
Buah betik kaya dengan Vitamin C, Vitamin A dan serat yang baik untuk kesihatan. Serabut kuning di bawah biji betik juga banyak khasiat yang dipanggil BIOFLAVONOIDS.
Kajian menunjukkan BIOFLAVONOIDS mengandungi khasiat melawan keradangan (anti-inflammatory), anti-oxidant, anti-bakteria, anti-fungus, anti-viral dan ada potensi melawan sel kanser (anti-cancer) terutamanya potensi mengurangkan risiko kanser usus.
04/05/2021